Rafidah Abdullah

33
March 24, 2009 at 2:56 pm  •  Posted in Hos 3R by  •  33 Comments

Rafidah was just another lost little law graduate searching for life’s meaning when she fatefully auditioned for a new TV programme for young women called 3R – Respek, Relaks, Respon. The rest, as they say, is history. Rafidah entered the world of television and since then has never looked back. Having always wanted to become a writer, she was given the opportunity to write scripts for 3R, and soon she was writing for other shows, such as Generasi, Satelit and Table For Two.

In 2002, Rafidah was awarded a Chevening Scholarship by the British Foreign and Commonwealth Office and left 3R to pursue her Master’s degree in Scriptwriting. Her new degree gave her the confidence to start writing for the big screen, and her debut feature, Gol & Gincu (2005), opened to critical acclaim. The film spawned a well-beloved drama series of the same name, and Rafidah headed the writing team for the project. Soon, she was writing, developing and creating other drama series, including Impian Illyana, Blogger Boy, Apa Dosaku – The Sybil Kathigasu Story, and Waktu Rehat – the first Bahasa Malaysia production by Disney Channel.

In the meantime, Rafidah also developed other film projects, such as Pisau Cukur (2009), Istanbul Aku Datang (2012), and the upcoming Kami Histeria and Manisnya Cinta – her first adaptation of a novel. Besides writing scripts, Rafidah also enjoys writing song lyrics, and her collaborations with various composers has resulted in chart-topping hits such as Generasiku (Radhi OAG), Berdiri (Suki), E.R.T (Farah Asyikin), Lihatlah Dunia (Stacy), Kotarayaku (Altimet & Noh Hujan) and Aku Datang (Tomok), among others.

In 2004, when Azah left 3R to pursue her Master’s degree, Rafidah was asked to return and co-host the show alongside Kartini and Celina. Aside from hosting 3R, Rafidah has also hosted several children’s programmes, such as Breeze Padang Pintar, Syoknya Sains, and Clever! in which she was a mad scientist performing crazy experiments. Rafidah also spent time as a real-life teacher when she taught Script Analysis (Film) for a semester at Sunway University.

At present, aside from her various scriptwriting projects, Rafidah is enjoying learning new skills, such as playing the piano, and indulging her passion for futsal. Her ultimate dream is to write best-selling and award-winning novels which will make her as revered as Haruki Murakami and as rich as JK Rowling.

33 Comments

  1. sophie / May 29, 2009 at 3:31 pm /

    gol & gincu??

    best2..totally different..luv it =)

  2. Nad / June 1, 2009 at 10:24 am /

    yes, rafidah’s an amazing scriptwriter! not to mention a great host for 3R, along with Tini and Celina. So, jangan lupa saksikan 3R musim terbaru bermula 7 Jun 2009, setiap Ahad, 7.30pm di tv3!

  3. jue / June 22, 2009 at 7:07 pm /

    saya memnag suka kak rafidah punya scriptwriter..nak mintak nasihat about scripwritter n tulis lagu sebagai part time jobs boleh tak..hope kak rafidah balas kat email saya..u ar da best..wish u luck!

  4. ara / June 22, 2009 at 9:29 pm /

    hi kak rafidah…
    sy ske sgt tgk gol&gincu…ada la dlm …..erm..xtau la bcoz stiap kali ada crita tu kat tv,sy mesti tgk…hehe…
    anyway,bla kak rafid nak kuar cite baru eh?
    kalau buat cerita pasal plkn pun best jgk..bcoz ara baru je abis plkn (kumpulan 2 siri 6 2009)
    to be honest masa mula2 dpt tau i was selectes….rasa tension gler…
    tp bla dah tamat…rasa mcm xnak balik je…
    sampai sekarang ara still mcm xcaya yg ara dah pergi plkn…
    rasa mcm mimpi….
    bcoz byk pengalaman baru yg ara blaja kat sana selain jmpa kwn2 yg mmg happening & gler2….
    mmg rugi la kalau sapa yg buat pengecualian or yg kuar awal….
    well..ara sj je nak kongsi dgn kak rafid….mana la tau someday kak rafid nak cari idea or nak kongsi dgn remaja2 lain yg xdpt masuk or akan masuk PLKN…
    apa2 pun…gud luck in ur life….
    arigato…. <3 3r….

  5. EunAe / June 23, 2009 at 9:29 am /

    saya nak tahu tentang episode pendapatan pasif yang budak universiti buat..yang mereka buat rantai handmade….tolong hantar details about that segment…plz…

  6. BETTY / June 23, 2009 at 11:35 am /

    HYE!!!!!!!!!!! CUTE AND MORE GOOD KNOWLEDGE..SAYA BERMINAT UTK JADI HOS MCM K.FIDAH AND FRIENDS TAPI STILL XDA PELUANG…AMYWAY G.LUCK AND MORE FUN 4 3R……….

  7. Pupik Disjuwaria Bte zaharudin / June 26, 2009 at 11:11 pm /

    A,skum…hai salam…3R….?

  8. Pupik Disjuwaria Bte zaharudin / June 26, 2009 at 11:13 pm /

    Tanya awak Buat hal apa….3R?

  9. Pupik Disjuwaria Bte zaharudin / June 26, 2009 at 11:19 pm /

    Sya nak menpunyai oku pekak nak tolong mari mesti cari kerja Belum pi cari kerja lagi.awak sya nak tinggal rumah tangga awak usah x ada kalau Belum cari kerja kalau dapat lagi.

  10. kiwi / June 27, 2009 at 2:01 am /

    1st iam watching 3R smasa form 3 thn 2003… after a few year, finally i can watch it again .. its were a good quality progrm, lots of a knowledge about ladies, social life,friends, & other usefull information.
    but, the most important thing is ur’ll still look younger & more mature as 1st series iam watching.
    congratulation of ur’ll social responsibilities as good example celebrities to young ladies more successful & more independent!
    thank u rafidah, azah, yuen,tini, celina (-_-)”

  11. aqla / July 5, 2009 at 10:37 pm /

    salam…
    info pasl pndaptn pasif mnarik mnat sy..
    mmndgkn sy jgk prlu llkukan somthg about my lfe..
    sy tgh stdy lg..dan msih jauh lg mse sy..
    tp pndptn pasif mmerlukn modal yg agk bsar n brg yg ingin d’jual..
    blh dpt infrmsi lg pasl pndptn psif???
    thanxxx…

  12. Nurul Syazwani Izyan / July 9, 2009 at 9:44 pm /

    besh ye kakrafi is a mastersholder..sy dpt jg further masters,MBA kt UiTM shah alam tp ade financial prob,so xdpt nk pursue,quite miserable jg,dhla almost 2mnths kt umh,jobless..neway,glad to watch 3R…n if i hv the chnce to be a part of 3R host,definitely it is a privileged for me..

  13. dza / July 23, 2009 at 12:58 pm /

    Waaaa….teringin mahu berjumpa rafidah ni mmg seronok giler tgk gol n gincu sebab pelakon nya mmg hidup lakonannya exspecially rafidah mmg tom boy kah?Mmg tension bila kawan sudah tidak trust ngan kita dalam wayang tu saya anggap rafidah staring…so mcmanapun mau tanya ada frendster?Klu ada kasi saya mau jadi peminat….Cayalah rafidah satu lagi bila mau datang sabah…?k.dzaine@gmail.com-Evilman Mc Brain.

  14. juli / July 23, 2009 at 5:32 pm /

    Hy..kak rf..sy da idea menarik…pe kata 3R wat episod related kes putus cinta n tip2 mengatasinya..sy percaya ramai remaja di luar sana yg ingin episod seperti ini diketengahkan memandangkan remaja adalah golongan yang mentah dan tidak tahu arah tuju jika berlaku sesuatau masalah yang x diduga…selain itu saya berpendapat isu ‘lelaki anak emak’ juga adalah hot untuk kite exposedkn..memandangkan isu ini tidak selalu diketengahkan tetapi apabila kita melaluinya kita akan merasa effect yang agak maksimum…………da…hope episod2 nie dipertimbangkan oleh kru 3R..tq

  15. naja / July 27, 2009 at 4:28 pm /

    sy sker tgk cter gol&gincu,kak fidah xde wat cter bru ker,sy pn mnt kat kak fidah gak,bye……………

  16. umi khalsom binti khiaruddin / August 5, 2009 at 2:25 pm /

    saya skarg kan penampilan kak rafidah.. saya ska menulis tp sellu separuh jalan… sebab saya x da base menulis kdg2 ayat bertaburan…saya x tahu kepada sapa nk mgadu n tolong saya terus menulis.. da jga kwn2 puji melalui my space or tagged.. add lh saya blh crta lbh panjang umi_meksom@yahoo.com (TAGGED)

  17. umi / August 13, 2009 at 5:51 pm /

    zaman semakin maju segalanya sudah berubah dunia semakin bermasalah kitA SEMAKIN PENTING KAN DIRI… pencintaan menjadi petaruhan dan permainan.. kerjajaya menjadi bahaya.. kaya menjadi sasaran khidupan nie.. semua nya berlaku saling berkaitan ng khidupan manusia khendak diri semakin mjadi2… dunia nie pertaruhankan wang unutk khendak manusia

  18. IYKA / August 16, 2009 at 10:09 pm /

    kak rafidah ada emel?saya minat dgn kak rafidah la
    saya na chat\chat ngn kak rafidh?:)

  19. jiwa keliru / August 25, 2009 at 11:37 pm /

    weyh kak rafidah im da one your peminat nie. actually i nak you wat story hebat… y not u all wat satu story bout cara-cara menghadapi masalah keyakina nie.

  20. leeya / August 29, 2009 at 3:25 pm /

    kak boleh tak wat 1 tajuk untuk orang yang gemuk n kurus.macam saya kadang2 banyak masalah yang timbul walaupun orang kata kurus ni senang nak cari baju tapi sebenarnya susah.saya mengalami masalah itu..banyak yang saya kena tangung contohya bila lelaki nak berkawan dengan saya dorang selalu cakap makan lebih cikit.malu saya kadang2 nak berhadapan dengan orang walaupun saya mempunyai rupa.
    tapi sekarng saya dah ada bf tapi kadang2 malu nak kuar gan dia,cian dia bila kawan2 dia kata nape awek ko kurus..kadang2 bila kuar hanya pakai baju kurung je..tolong la kak..orang kurus pun banyak jgk masalahny…saya cuma nak tahu tips2 cara pakaian,pemakanan dan bila berhadapan dengan orang.

  21. Asrul Mizan / August 30, 2009 at 2:01 am /

    aik…kurus pun ada masalah…

    yelah…bila gemuk orang nak kita kurus, bila kurus orang nak kita gemuk…ntah apa-apa je dunia ni…

  22. Wan Nurul Asikin Bt Wan Ramli / August 30, 2009 at 5:54 am /

    Hye, sya ni ada problem dgn housemate saya..bkn saya jea tapi satu rumah ada problem dgn sorang ni..dia suka bawa blik boyfrnd dia ke rumah..masalahnya 1st menganggu keselesaan org lain, 2nd lelaki tu perangainya memng teruk dan dah diketahui oleh semua orang di fakultinya tapi npela member sorang ni xleh nmpk perangai lelaki tu yg memg teruk…dh byk kes lelaki tu buat conthnya tgkap gmbar permpuan dlm toilet dan sebarkan ke internet!!!!!!saya dan housemate yg lain memg risau takut menjadi mangsa keadaan..bleh x tlg saya selesaikan masalah ni?SEGERA….

  23. Nashrah / August 31, 2009 at 3:49 am /

    hai Rafidah..
    i’m really admire you…wish i can be as success as you..good luck in everything you do

  24. jae / August 31, 2009 at 2:24 pm /

    hi k.raf..sy sk r tgk akk kt dlm 3r..bes gle.hehe..tp sume hs 3r dr dlu smpai skg,mmg smpoi..gd lck!!!!!!!

  25. ariel aaron / September 29, 2009 at 5:49 pm /

    kepada rafidah….tahniah kerana anda telah bergelar pensyarah sekarang ini….teruskanlah usaha anda serta jangan mudah mengalah dalam apa jua bidang yang di ceburi…all the best….

  26. dian / October 6, 2009 at 11:39 am /

    cik pidahhhhh….
    u mmg best la….blogger boy buleh kasi 10 stars… ( kalau 10 tk cukup kasi tambah 80 lagi)
    u kind of someone that think out of the box!!
    all the best!!

  27. adeeba / October 27, 2009 at 1:21 pm /

    sy dah jrg tgk tv skrg… jdi cmna nk ikut pkmbangan 3r.. bleh hntr pkmbngan2 3r ke email sy x? ehek

  28. ieja / October 27, 2009 at 6:07 pm /

    saye mnt gler kat kak rafidah. .tringin nak jmpe ngan kak rafidah..saye just nak ucapkn gud luck 2 kat rafidah..GO KAK RAFIDAH GO!!!!!

  29. lia / October 29, 2009 at 5:30 pm /

    hai kak saya da mslh krja la..knpa susah sngat nak dptkn krja yg kita suka..saya suka krja yg mencabar tp susah sgt nak dapat..kak tlg bg cdangan pd sy kk…

  30. muhammad ilham karim / November 25, 2009 at 6:51 pm /

    hi sis,
    i have a script…
    abut love story.
    can you check for me?

  31. baiah90 / December 13, 2009 at 4:11 pm /

    salamm sis…
    can u gv me some advice
    how to become like ”mesra kawan”
    bcoz i think sy suke lonely,berkawan ngn mber rapat jer…
    sy pemalu terutamanya bile jumpe GUYs…
    urmmm law bole tak nak dekat ngn dieorang…
    tp sy ske berkawan…
    ish2 pelik kan sy niyh…

  32. Nadira Radina / December 21, 2011 at 2:02 am /

    i really looking forward with new series or movie of GOL & GINCU!!!
    minat sangat.. cerita yang lain dr yang lain di malaysia!! hopefully kak rafidah consider ehh… u go girl!!!!! ;D

  33. Colin Wiggins / February 7, 2012 at 11:00 pm /

    Message for Rafidah Abdullah…hi Rafidah, I hope you are well and happy. I thought you would like to know I am using the portrait drawings I made of you in London, as the basis for a new set of prints. I would love to send the prints to you!…and to learn how you are.

    all good wishes
    Colin

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>